пятница, 8 июня 2012 г.

На Донеччині готуються зустрічати новий навчальний рік в інноваційному вимірі

         
    На виконання Програми «Освіта Донеччини. 2012-2016 роки» (проект «Цифрова освіта Донеччини – 100%) з 1 вересня 2012 року біля 100 першокласників Донеччини почнуть навчатися не лише за новим Державним стандартом початкової загальної освіти, а й за інноваційною моделлю навчання «1 учень - 1 комп’ютер». Вони приєднаються до 250 учнів Донеччини, які опановують її з 2010 року.
   Ця інноваційна модель спрямована на формування в учнів уміння вчитися по-новому: використовуючи комп’ютерну техніку, шукаючи інформацію в мережі Інтернет, створюючи власні електронні доданки, працюючи за технологією Веб 2.0.
    Навчання по-новому вимагає спеціальних знань та вмінь від учителів. На базі Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти 30-31 травня та 7-8 червня 2012 року відбулися тренінги для вчителів Донеччини, які вже працюють або почнуть працювати за моделлю навчання "1 учень – 1 комп'ютер" з 1 вересня 2012 року. Під час тренінгів учителі навчалися тому, як упроваджувати модель навчання у навчально-виховний процес початкової та середньої школи, ділилися своїм досвідом з колегами. Викладачі Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (Волобуєва Т.Б., Сіпачова О.В., Родигіна І.В., Сидоренко В.В.) зробили навчання цікавим, інтерактивним та корисним, створили атмосферу творчого пошуку. Ректор Донецького облІППО О.І.Чернишов відзначив: «Підготовка вчителів до впровадження моделі навчання «1 учень - 1комп’ютер» дозволить реалізувати ті завдання, які ставить перед освітянами Донеччини суспільство, новий Державний стандарт початкової загальної освіти та Державний стандарт базової і повної загальної середньої освіти».
       У процесі підготовки була використана програма тренінгу «Модель навчання «1 учень – 1 комп’ютер» (автори Гущина Н.І. Саражинська Н. А.), розроблена працівниками Інституту інноваційних технологій та змісту освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.