четверг, 27 октября 2022 г.

Аптечка технік когнітивно-поведінкової терапії (КТП): формуємо психологічну стійкість (резильєнтність)

Практика резильєнтності потребує технік та їхнього щоденного відпрацювання.  

💎ЦІННОСТІ: 

- визначають сенс нашого життя, те, що в ньому є найголовнішим, наше відчуття Правди. 
- визначають, як ми хочемо жити, якою людиною бути, яким змістом наповнити сторінки своєї книги життя. 
- надихають. Вони дають силу і мужність. І коли ми проходимо крізь випробування, саме цінності дають нам силу вистояти та визначають наш спосіб сприйняття обставин і відповідь на них.

🧾ВКАЗІВКИ: 

1️⃣ Нам важливо мати ясне усвідомлення наших цінностей. 

Цьому допоможуть ряд запитань, які слід ставити собі регулярно: 
•Що для мене в житті найважливіше? •Що є сенсом мого життя? 
•Яке життя я хочу прожити? Як я хочу його прожити? Який слід залишити? •Якою людиною я хочу бути?

🔖Спробуйте записувати відповіді в щоденник. Пробуйте повертатися до цих відповідей і цих запитань, переглядати на різних етапах життя, застосовувати до різних сфер, питаючи себе кожен раз, як сьогодні в цих обставинах я можу жити згідно зі своїми цінностями?

2️⃣ Інколи цінності не чути одразу. 

Але важливо не поспішати, а глибоко слухати, в тиші слухати. Бо цінності це не просто те, що раціонально обґрунтовано. 

📌Цінності це насамперед те, на що «резонує» наше серце, що дає відчуття «музики», яка нас надихає, відчуття, що ви знайшли «свою зорю». 

🤔Тож корисним може бути теж подумати, в які моменти життя ви справді відчували, що це і є Життя, що ви робите щось важливе, те, що справді маєте робити? Чи є люди, життя яких вам подобається, зворушує, надихає? Чи є мрії, якими «горить» серце?

3️⃣ Деколи корисно подивитися на цінність життя з перспективи усвідомлення власної смертності: якщо уявити, що ви прожили гарне життя і озираєтеся назад за мить до смерті — що би ви хотіли побачити, що було у вашому житті? Який слід ви б хотіли залишити в ньому? Які стосунки мати з людьми? Які плоди ви б хотіли, щоби принесло ваше життя? 

🤔А якщо припустити, що вам залишилося жити зовсім трішки — що би ви робили насамперед? 

Інколи ці запитання можуть змінити спосіб сприйняття і допомогти бачити, відчувати найголовніше...

4️⃣ Інколи відчуття цінностей приходить не одразу, а росте з життєвим досвідом. 

☝🏻Набагато краще усвідомлювати, що ти ще в пошуку свого сенсу життя, аніж просто перейняти загальноприйняту модель та «жити, як усі». 

✅Для деяких людей відчуття цінностей може бути пов’язане з духовним досвідом, відчуттям того, що виходить за межі твого життя. 

✅Для інших — народитися у глибоких стосунках любові чи змістовній праці, з відчуттям приналежності до більшого, з дотику до людського страждання чи до краси.

5️⃣ Коли у вас є відчуття цінностей, спробуйте описати і записати. 

❗️Цінності це завжди про те, як ви хочете жити — це дієслово або спосіб описати дію. Воно завжди незавершене — бо цінності це напрямок, а не точка на дорозі. 

✅Це те, як ви хочете жити, а не просто те, що ви хочете мати. Якою людиною бути, а не те, що має статися з вами. Саме тому цінності це щось, що завжди є з вами, що від вас ніхто і ніколи не може відібрати. 

🫶Саме тому вони дають вам сили і натхнення пройти будь-які випробування. 
🫶Саме на них тримається наша резильєнтність. Але цінності є не просто для того, щоб їх знати. Вони як компас — для того, щоби згідно з ними жити. Які б не були обставини, труднощі, обмеження — жити згідно з тим відчуттям Правди, яке є в серці.

Джерело: Український інститут когнітивно-поведінкової терапії.

Комментариев нет:

Отправить комментарий